Поляки допомагатимуть розвивати Новоолександрівську та Солонянську об’єднані громади, – Валентин Резніченко

Обмін досвідом, створення дорожньої карти розвитку, експертне супроводження проектів – співпрацювати в такому контексті домовилися Новоолександрівська, Солонянська об’єднані громади та польське місто Злоценець. Вони підписали меморандум про кооперацію, який підсумував річну роботу по польсько-канадській програмі «Підтримка демократії та місцевого самоврядування». 

Меморандум про співробітництво підписали Новоолександрівська об’єднана громада та місто Злоценець. Це означає, що тепер Дніпропетровщина та Польща обмінюватимуться досвідом реформування місцевого самоврядування і реалізовуватимуть спільні проекти. Усе це – заради ефективного розвитку об’єднаних територій. 

«Це укріпить наші відносини та економіку громади. Перейматимемо реформаторський досвід Польщі і будемо впроваджувати його на своїй території. Сподіваємося, разом із польськими партнерами втілимо в життя чимало проектів. Зокрема, плануємо побудувати будинок культури. Він має стати культурним осередком розвитку громади», – зазначив голова Новоолександрівської сільської ради Олександр Візір. 

«Найважливіший ресурс для розвитку – це люди. Будь-то в Польщі, чи в Україні. І саме від мешканців залежить, як буде змінюватися їхня територія. Упевнений, що співпраця між нашими громадами матиме значущі результати», – сказав мер міста Злоценець Кшиштоф Захажевський. 

Новоолександрівська об’єднана територіальна громада була створена в жовтні 2015 року. Навколо неї згуртувалися 14 населених пунктів Новоолександрівської та Волоської сільрад. Повноваження тепер у руках понад 12 тис. жителів. Нині люди самостійно визначають, як розпоряджатися бюджетними коштами та куди їх спрямовувати. 

Успішною виявилася і бюджетна децентралізація. Якщо раніше бюджет громади становив близько 10-15 млн. грн., то після об’єднання зріс до 65 млн. Усі кошти – на благоустрій доріг, освітлення вулиць, будівництво водогонів, ремонт шкіл, садочків, лікарень. У громаді запевняють, що спроможні забезпечити належний рівень життя в різних сферах.

Цьогоріч Новоолександрівська громада реалізувала чимало проектів розвитку. Серед них – будівництво чотирьох ігрових майданчиків, створення туристичного козацького парку, ремонт 33 доріг, дитсадків «Ромашка» та «Світлячок», реконструкція чотирьох шкіл. 

Таку ж угоду про співробітництво поляки уклали із Солонянською об’єднаною громадою. 

«На Дніпропетровщині продовжується процес децентралізації. У 2015 році було створено 16 об’єднаних територіальних громад, у цьому – ще 18. Тепер вони мають прямі зв’язки з державним бюджетом та самостійність у розпорядженні коштами. Ще один ресурс для розвитку територій – гранти від міжнародних донорів. Вчимо громади, як правильно писати й захищати проекти та залучати під них гроші», – підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

На сьогодні на Дніпропетровщині 34 громади. Загалом планується створити – 84. Новостворені органи влади отримують більше можливостей – від росту повноважень до збільшення доходів.

Програма «Підтримка демократії та місцевого самоврядування» ініційована урядами Польщі та Канади і реалізується за підтримки Фонду міжнародної солідарності. Її мета – допомогти українцям створити ефективні органи місцевого самоврядування. Програма передбачає реалізацію спільних польсько-українських проектів у 2015-2017 роках. Бюджет – майже 16 млн. злотих. 

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...