ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Центральна виборча комісія проігнорувала право майже 350 тисяч жителів 136 громад самостійно вирішувати, як і з ким їм краще об'єднуватися, а отже не дала можливості розвиватися, отримувати додаткові повноваження та ресурси.

Так Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода на своїй сторінці у мережі Facebook прокоментував позицію ЦВК, яка не знайшла правових підстав для призначення перших місцевих виборів голів та депутатів у 28 об’єднаних громадах, 25 з яких – це ті, до складу яких увійшли місцеві ради з декількох районів, або центром яких є місто обласного значення.

«Можливо, хтось і радіє рішенню ЦВК щодо оголошення перших виборів у ще 143 об’єднаних територіальних громадах. А ось мені сумно і соромно. Була надія, що переможе правова позиція і вибори відбудуться у всіх 171 ОТГ (які подали заявки до ЦВК, - Ред.). Однак, ЦВК вважає по-іншому. На жаль, рішення Комісії - це програш багатьох з тих, хто активно працював, вірив і підтримував упродовж року ініціативи з утворення нових спроможних громад. А те, що ЦВК призначила вибори у 143 ОТГ - це не подарунок, а її прямий обов'язок. Водночас ЦВК грубо проігнорувала офіційне роз'яснення парламентського комітету. Своїм рішенням Комісія позбавила право на вибори у 28 достатньо перспективних ОТГ, у яких об'єдналися 136 сільських, селищних, міських громад, де загалом проживає понад 348 тисяч мешканців. ЦВК проігнорувала природне право жителів цих громад самостійно вирішувати, як їм краще об'єднуватися - в межах одного чи декількох районів, - позбавила ці громади можливості на самостійний розвиток, додаткові повноваження та ресурси. Подібні незаконні рішення сіють зневіру до реформи і зупиняють тих, хто знаходиться в процесі формування нових спроможних громад», - написав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення ЦВК, що проведення перших місцевих виборів у об’єднаних громадах, розташованих на території суміжних районів,  та з центром у місті обласного значення може відбуватися без внесення змін до меж відповідних районів. 

10.10.2016 - 13:57 | Views: 15143
ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Tags:

CEC elections V.Nehoda

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...