Влада поділилася владою. Які повноваження отримають громади, – думка народного депутата

Народний депутат Вікторія Пташник, поділилася своєю думкою щодо переьбігу децентралізації в країні. 

"Поволі, зі скрипом, але в країні йде децентралізація. Парламент вніс зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, прийнято низку децентралізаційних законів. При цьому, незважаючи на загальні захоплені крики про необхідність децентралізації, чітко простежуються спроби різних політсил уповільнити реформу.

Спершу в червні Верховна Рада провалила День децентралізації. На минулому пленарному тижні неймовірними зусиллями таки вдалося внести потрібні законопроекти до порядку денного парламенту, щоправда, знову з більш ніж 10 необхідних проектів було внесено лише шість. З них розглянуто і проголосовано - три минулої пленарки, інші три проекти "дорозглянули" лише минулого вівторка. Так, чомусь дуже довго не щастило проекту, що дозволяє тим громадам, які опинилися поза процесом об'єднання, приєднатися до вже об'єднаних. Його розгляд два рази, переносили з незрозумілих причин і тільки у вівторок прийняли в першому читанні.

У той же час до цих пір без уваги залишається ще ряд важливих законопроектів. Наприклад, проект, який забороняє використання в назвах юросіб і громадянських об'єднань словосполучення «територіальна громада». Така заборона має бути введена якомога швидше, тому що відомо вже про велику кількість таких організацій: вони вводять людей в оману назвою «територіальна громада» та здійснюють відверто сепаратистську діяльність, видаючи навіть власні паспорти.

Так кому ж невигідно передавати владу на місця? Всім. Всі політсили використовували гасло про децентралізацію під час виборів, але за фактом віддавати ласі шматочки на місця ніхто не хоче. Одні - тому що не хочуть ділитися владою, інші - тому що не хочуть послабляти позиції обласних і районних рад, вірячи, що ті забезпечать їм хорошу підтримку на наступних виборах. Крім того, не варто забувати і про опір облрад, які періодично вставляють палиці в колеса процесу об'єднання громад.

Але, напевно, головна проблема все ж в тому, що сьогодні реформа має слабку підтримку на місцях. Буваючи в регіонах, я зрозуміла, що місцеві громади поки не особливо розуміють, що їм принесе децентралізація. Найчастіше реформа сприймається так: ось переділять населені пункти, заплутають все, а нам потім тут розгрібай.

Впевнена, якби люди чітко знали, які реальні повноваження принесе їм децентралізація, вони б не випускали депутатів з Ради, поки ті не проголосують за відповідні закони. Проте, не дивлячись на складність і багатовекторність децентралізації, основні її положення, ті, які безпосередньо торкнуться українців, досить чіткі і прості.

Перший важливий момент - наближення центрів надання послуг до людей. Тобто отримувати субсидії, соцдопомогу, допомогу по безробіттю, адміністративні послуги люди будуть поблизу місця проживання.

Другий - об'єднана громада отримує додаткові фінансові та майнові ресурси. Громади отримають в своє розпорядження основний ресурс місцевого самоврядування - землю. Плюс - можливість встановлювати місцеві податки і збори і наповнювати ними місцеві бюджети безпосередньо. Тобто те, що буде зароблятися на місцях, буде там і витрачатися, причому на рішення тих питань, які громада вважає найбільш актуальними.

І третє - з'явиться можливість об'єднати ресурси громади для покращення якості освітніх, медичних та інших послуг, а також утримання місцевої інфраструктури. Тобто маленькі населені пункти, об'єднавши ресурси, зможуть нарешті вирішити проблеми, з якими самотужки не можуть впоратися. Крім того, оптимізація роботи шкіл і медзакладів дозволить підвищити якість послуг, що там надаються.

Тобто головний принцип децентралізації в тому, щоб більше повноважень передати тим органам влади, які наближені до людей.

Незважаючи на небажання політсил активно просувати децентралізацію, певні успіхи в цьому напрямку все ж є. В Уряді розуміють, що за провал реформи народ суворо спитає, тому вона потихеньку рухається. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в рамках децентралізації в 2017 році регіони отримуватимуть гроші безпосередньо з держбюджету. Тобто що зароблять, то і витратять. Це дає надію, що замість псевдопрограм, псевдопроектов або довгобудів на місцях будуть будуватися дороги, прокладати водогони і відкриватися дитячі садки. Головне, щоб місцеві громади були готові до повноважень, які на них впадуть".

 

26.09.2016 - 17:01 | Views: 6143
Влада поділилася владою. Які повноваження отримають громади, – думка народного депутата

Tags:

V.Ptashnyk

Source:

Сегодня

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...