Сумщина за кількістю створених у 2016 році об’єднаних громад посіла 5 місце в Україні

Протягом 2016 року в Сумській області створено 11 об’єднаних територіальних громад: 1 міська, 4 селищних та 6 сільських.

Такі показники першого етапу реформи децентралізації на Сумщині озвучили представники обласного Офісу реформ під час засідання у форматі «круглого столу» за участю активістів територіальних громад.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Марченка, шлях до об’єднання в громадах був закономірним. Місцеві громади усвідомили всю відповідальність за розвиток територій. Відтепер важливою є координація дій, щоб громади впевнено увійшли у бюджетний процес, а ті, що були створені поза Перспективним планом, отримали бюджетні повноваження.

«Фінансові перспективи для об’єднаних громад відкриються з початку нового року. Буде новий бюджетний статус, збільшиться рівень надходжень. Проте все це – після формування органів управління громади. Для стимулювання створення ОТГ облдержадміністрація виділить з обласного бюджету для перших 6 новостворених громад по 3 мільйони», – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО.

Одним із найважливіших завдань влади Олександр Марченко назвав прискорення підготовки проектів до фінансування на 2017 рік за рахунок державного фонду регіонального розвитку та субвенцій на розвиток інфраструктури громад.

«12 об’єднаних територіальних громад вже готують перелік проектів та програм, які плануються до реалізації за кошти ДФРР у наступному році. До кінця року очікуємо ще 6 ОТГ. Тож ці громади мали б бути більш активними, аби встигнути отримати додаткове фінансування», – підкреслив Олександр Марченко.

Наразі облдержадміністрацією надано висновки щодо відповідності проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад Конституції та Законам України та надіслані звернення до Центральної виборчої комісії про призначення перших виборів депутатів та голів ОТГ.

Область:

Сумська область

Source:

«regionews»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...