Представники держави – обов’язкова складова територіальної організації влади, – Сергій Шаршов

Реалізація реформи місцевого самоврядування на принципі децентралізації забезпечує передачу значних повноважень від державних органів влади органам місцевого самоврядування та наділення їх відповідними ресурсами. При цьому зростає рівень відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадами. Таким чином, виникає необхідність здійснення державою, в особі свого представника, контролю за законністю прийнятих органами місцевого самоврядування рішень. Про це в програмі «Твоя влада» на 5 каналі, обговорюючи стан підготовки змін до Конституції в частині децентралізації, сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов. 

Він зауважив, що на практиці подекуди виникають ситуації, коли органи місцевого самоврядування приймають рішення з питань, які не належать до їхньої компетенції. Зокрема, це стосується національної безпеки, зовнішньої політики, оборони. 

За його словами, навіть після чіткого законодавчого розмежування функцій між державною і органами місцевого самоврядування, подібні ситуації можуть виникати. Тому на рівні місцевого самоврядування має залишатися державний орган, який би здійснював нагляд за відповідністю прийнятих органами місцевого самоврядування рішень Конституції та законам Україниі координаційну функцію щодо діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади на місцевому рівні. Цю норму треба закріпити у Конституції.

Дане питання є дискусійним, і остаточне рішення залежить від того, як визначаться законодавці щодо розподілу функцій між Верховною Радою – Кабінетом Міністрів та Президентом України.

Крім того, за його словами, представники держави на місцях стримуватимуть можливі амбіції місцевих можновладців до створення в регіонах чогось на кшталт князівств зі своїми законами, що не відповідають інтересам громади.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...