При об'єднанні громади, необхідно ставити інтереси держави та громади вище власних амбіцій

26 липня відбулося засідання колегії обласної державної адміністрації.

Серед питань, винесених на розгляд колегії, було, зокрема, про стан реалізації в області реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації влади.

З доповіддю виступила начальник відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Христина Марчук.

Проаналізувавши процес об'єднання територіальних громад у кожному з районів області, Христина Марчук зазначила, що необхідно доопрацювати Перспективний план формування територій громад Чернівецької області відповідно до вимог Методики, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року №214.

«Найбільш дискусійним  буде питання об'єднання сіл, які знаходяться у зоні доступності до міста обласного значення Чернівці у єдину міську об’єднану територіальну громаду, - зазначила Христина Марчук. - Ми повинні це обговорювати, зокрема з громадами навколишніх сіл, та в кінцевому результаті прийняти найбільш обґрунтоване, оптимальне рішення». На разі, в Перспективному плані передбачено об’єднання в одну громаду в Кельменецькому та Герцаївському районах, у зв’язку з тим, що всі села знаходяться в зоні доступності (20 км.) районних центрів, що відповідає критеріям Методики. «На території решти районів, які не так компактно розташовані, передбачено формування 2-3 об’єднаних громад. Найбільше – 4 громади в Хотинському районі, з яких три вже утворені» - підсумувала Христина Марчук.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук наголосив, що у процесі об'єднання територіальних громад потрібно враховувати декілька факторів, передусім добровільність, спроможність майбутньої громади та покращення надання послуг населенню.

«При об'єднанні громади необхідно враховувати всі фактори, у тому числі опиратися на історичні та культурні особливості як окремих населених пунктів, так  і районів в цілому, - зазначив посадовець. – У реформі децентралізації важлива добровільність, тому на районних та сільських голів покладена відповідальність, потрібно проводити інформаційно-просвітницьку роботу серед населення, ставити інтереси держави та громади вище власних амбіцій».

Після обговорення варіантів змін до Перспективного плану, учасникам колегії було запропоновано вносити свої пропозиції змін до Перспективного плану, а також на рівні районів підготувати узгоджені, фінансово обґрунтовані пропозиції та подати Управлінню регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації для опрацювання.

Область:

Чернівецька область

Source:

Сайт Чернівецької ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...