Тячівський міський голова Іван Ковач розповів про перші успіхи об’єднаної громади

Нещодавно у Тячівській об’єднаній громаді підвели підсумки першого півріччя. Якими були ці півроку для першої міської ОТГ Закарпаття – про це та інше цікавимось у Тячівського міського голови Івана Ковача.

Які проекти будуть реалізовуватись найближчим часом у громаді, про ремонти у школах та дитсадках, будівництво сміттєпереробного заводу, перспективи розвитку туризму, міжнародні зв’язки – відповіді на ці та інші питання читайте в нашому інтерв’ю.

Іване Івановичу, на останній сесії Ви озвучили вагому цифру перевиконання бюджету за І півріччя – 17,4 млн. грн. Як вдалося їх заробити?

На такий результат не міг розрахувати ні я, ні фінансисти, адже чіткого бачення, як буде працювати бюджет громади, у нас не було. Розраховували бюджет громади вперше, і це було непросто. Коли ми формували бюджет, то, звичайно, ставили мінімальні показники. А зараз у нас вже є чітке бачення основних платників по різних видах податків. І ми можемо розрахувати надходження щомісяця, плюс-мінус 50-70 тисяч гривень.

Приємно було, що деякі платники ПДФО, як, скажімо, ДП «Ламелла», ТОВ «Шкала-Енерджі», бюджетна сфера, по-перше, збільшили розмір заробітної плати, а по-друге, не допустили зменшення кількості платників податків. А один з наших основних платників – підприємство, яке займається авіаперевезеннями, – різко збільшило заробітнуплату (вона у них у доларах). За рахунок цього отримали додатково 2,8-2,9 мільйона, які ми не передбачали. А щодо деяких платників взагалі не знали, що вони будуть у нас сплачувати ПДФО, і не враховували їх у базу.

Але ця цифра не є такою вже значимою, тому що за останні два місяці ми мало що фінансували, а роботи треба було проводити, для цього був найкращий період. Тому і за тротуари по Армійській, і за вулицю Комсомольську будемо платити тільки тепер.

Тобто у другій половині року робіт на різних об’єктах в об’єднаній громаді побільшає?

Однозначно. От мені закидають, що я не говорю про конкретні строки. А як я можу говорити про конкретні строки, поки немає цифр? А тепер є сума, під яку маємо конкретні об’єкти. Вони відомі громаді, їх перелік є на сайті, у казначействі… Це капітальний ремонт дороги на с.Лази, реконструкція першого поверху адмінбудівлі під ЦНАП, дорога від вул.Леонтовича у Тячеві до кінця с.Тячівка, капітальний ремонт вул.Шевченка, капремонт тротуарів та ливнева каналізація по вул.Армійській, реконструкція котельні Тячівського ДНЗ №5 під альтернативне опалення, спортмайданчик на території Руськополівської ЗОШ І-ІІІ ст., капітальний ремонт Руськополівського ДНЗ №2, будівництво мережі вуличного освітлення в с.Лази), капітальний ремонт тротуарів та прилеглої території вулиць Вайди і Партизанської у м.Тячів. Останній проект якраз на стадії обговорення. Також плануємо відремонтувати вулицю Львівську.

А скільки державних коштів вдалося залучити?

7,1 млн. грн. субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Вони надходять щомісяця – по 780 тис. грн. і чітко розподілені між об’єктами, які затвердили на попередній сесії. Це реконструкція 1-го поверху адмінбудівлі по вул.Нересенській для розташування ЦНАПу, капітальний ремонт дороги по вул.Травнева в с.Руське Поле, регулювання потічка «Голубий Дунай» в м.Тячів, капітальний ремонт автодороги км 1+630 км 2+600 між населеними пунктами Тячів та с.Тячівка, капітальний ремонт вул.Центральна, км 0+000 км 1+630 в с.Тячівка, капітальний ремонт тротуарів та елементів благоустрою по вул.Армійській від перехрестя вулиць Армійська-Гетьмана Мазепи до перехрестя вулиць Армійська-Слов’янська в м.Тячів. Ми теж маємо обов’язкову частину в їх фінансуванні.

4 млн. нам виділили з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво спорткомплексу. 3,4 млн. грн. отримали на будівництво дороги в с.Лази. Додали до них 2 мільйони з нашого бюджету. Загалом, цього року на цю дорогу піде понад 5 млн. грн.

А коли плануєте почати ремонт цього напрямку?

Почнемо, як тільки підрядник завершить ремонт дороги до с.Тячівка. Наступного року роботи продовжаться. Нам взагалі лячно було братися за цю дорогу, яка 25 років взагалі не ремонтувалася.

Державні кошти до кінця року освоїте?

У нас нема іншого вибору. Навіть страшно подумати, що буде, якщо не освоїмо. Тоді наступного року нам ні копійки не дадуть, і довіри до нас більше не буде.

Іване Івановичу, чи буде цього року завершене будівництво спорткомплексу?

Так. Єдине поки не вирішене питання – це покриття. Ми б хотіли встановити паркет спортивного призначення, який відповідатиме останнім європейським вимогам і дасть змогу проводити міжнародні змагання. Загалом, на цьому об’єкті складений чіткий графік робіт. Поки що все йде за планом.

Повну версію читати ТУТ

Область:

Закарпатська область

Громади:

Тячівська міська об’єднана територіальна громада Тячівська територіальна громада

Source:

«Репортер»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....