Децентралізація по-німецьки. Полтавцям радять будувати дороги, а потім створювати опорні школи

14 липня в Чорнухинській та Пирятинській РДА відбулося засідання круглого столу з питання підтримки проведення реформи децентралізації. Під час заходу представники громад Полтавщини переймали німецький досвід реформування в цій сфері.

Участь в круглому сталі у Чорнухинській РДА взяли перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький, екс-бургомістр німецького міста Зінген, старший радник у сфері комунального господарства Олівер Ерет та експерт з децентралізації Ірина Баньковська.

Олівер Ерет під час своєї доповіді навів аргументи на користь об’єднання громад. Він поділитися своїм досвідом управління в умовах децентралізації, яка діє на території Німеччини.

Реформа там тривала 5 років: з 1 січня 1970 року по 1 січня 1975 року. Її основна суть: центр віддає більшу частину своїх повноважень на місця, але надає і фінансові можливості для їх здійснення. Одночасно виконується система фінансового вирівнювання між багатшими та біднішими регіонами.

— Необхідно дивитися в майбутнє, все прораховувати наперед, а не проїдати кошти. Першочергове завдання — це дороги, а вже потім створення опорних шкіл, організація підвезення до них учнів. Щоб громада відчула себе одним цілим необхідно налагодити автобусне сполучення. Реформа з децентралізації потрібна для подальшого ефективного розвитку України на шляху до Євросоюзу, — зазначив пан Ерет.

Німецький консультант відповів на запитання учасників круглого столу, які стосувалися кількості чиновників після об’єднання громад, повноважень округів (райдержадміністрацій), функціонування шкіл, розвитку території та інші.

Загалом у заході взяло участь 80 осіб. Серед них керівник Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Інна Іщенко, голова Чорнухинської РДА Олег Ковган, голова Чорнухинської райради Надія Кривчун, сільські та селищні голови, секретарі сільських рад, депутати всіх рівнів, працівники апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, представники громадськості.

Перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький зазначив, що останнім часом часто буває у Чорнухинському районі, адже необхідно тримати руку на пульсі району (після стихії), вирішувати питання з фінансуванням доріг, придбанням шиферу тощо. Андрій Пісоцький коротко розповів про ситуацію з децентралізацією в області:

— Минулого року у нас був розроблений перспективний план об’єднання територіальних громад в області, після чого було створено 12 громад на території Полтавської області. З нового року вони почали своє самостійне життя. Вони отримали повноваження, кошти, а разом з тим і дуже велику відповідальність. Вони стали повноцінними господарями на своїй території. Вони самі визначаються, хто буде керувати в них на території та як вони будуть використовувати свої кошти, – сказав Пісоцький. 

Пізніше аналогічний круглий стіл пройшов в Пирятині. На ньому були присутні представники виконавчої влади та місцевого самоврядування Пирятинського району, працівники бюджетних установ та громадські активісти.

Область:

Полтавська область

Громади:

Пирятинська міська об’єднана територіальна громада

Source:

«Трибуна»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...