Наступною об’єднається Рубанівка

На Херсонщині після Кочубеївської об’єднаної територіальної громади Високопільського району і поки що єдиної ОТГ в області, невдовзі народиться наступна — Рубанівська Великолепетиського району. 10 червня голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв підписав розпорядження про затвердження висновків щодо відповідності рішень Рубанів­ської, Миколаївської і Деми­дівської сільських рад стосовно добровільного об’єднання територіальних громад Конституції та законам України.

Територіальна громада буде створена в межах п’яти населених пунктів — сіл Рубанівка (адміністративний центр), Веселе, Миколаївка, Демидівка та Запоріжжя. Загальна площа громади складає майже 370 кв. км (відстань до адмінцентру — від 18 до 25 км). Сукупна чисельність населення перевищує 4 тисячі чоловік. Переважно це жителі Рубанівки, навколишні ж села є малонаселеними — 160—505 осіб, у Веселому мешкає лише 56 жителів.

Як зазначається в аналітичній довідці до проекту перспективного плану формування спроможної об’єднаної територіальної громади, торік бюджет Рубанівської сільради по власних доходах виконано на 133% — фактично до сільської скарб­ниці надійшло 4925,7 тис. грн. Близько 33,5 тис. гектарів земель тут займають сільгосп­угіддя. Передано в оренду 48,5 тис. га земельних ділянок (паїв). Крупні орендарі працюють на території Рубанівської, Миколаївської та Демидівської сільрад. На теренах майбутньої об’єднаної територіальної громади налічується 16 фермер­ських господарств. Чимало сельчан самостійно обробляють земельні наділи. Повністю проведена грошова оцінка земель усіх п’яти населених пунктів.

Серед природних ресурсів, корисних копалин, які використовуються на території Руба­нівської громади, — червона глина для виготовлення червоної цегли та керамічних виробів.

Соціальна інфраструктура громад складається з чотирьох дошкільних навчальних закладів: трьох ясел-садків у Рубанівці та одного в Миколаївці. У чотирьох загальноосвітніх навчальних закладах (двох школах у Рубанівці, одній — у Миколаївці та НВК у Демидівці) навчаються 457 учнів. Проектна ж потужність дозволяє тут навчати 1874 учні. Місцева галузь культури налічує 5 сіль­ських бібліотек, будинок культури та 4 клуби. Інфраструктурна мережа майбутньої ОТГ представлена комунальними підприємствами, які надають селянам послуги з водопостачання, пожежно-рятувальними службами, АЗС, поштовими відділеннями, відділенням ветеринарної служби тощо.

На території Рубанівки як адміністративного центру територіальної громади є приміщення, необхідні для розміщення органів місцевого самоврядування та державної влади для здійснення ними відповідних повноважень. Виконувати їх готові власні кваліфіковані кадри з відповідною освітою.

Таким чином у майбутній ОТГ зважили ризики й прорахували потенціал, який здатні отримати гуртом від державних преференцій на користь об’єднання. Після здійснення перших кроків в напрямі напрацювання спільних партнерських рішень тепер громади роблять поступ до свого зміцнення на благо місцевих жителів. Сьогодні вони сподіваються, що і в сільській глибинці нарешті житиметься комфортніше та з’явиться перспектива створити гідну конкуренцію заможним сусідам. Шлях до цього нелегкий, але селяни вірять, що разом швидко здолають перешкоди.

Область:

Херсонська область

Source:

«Новий день»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...