Децентралізація в Україні не має нічого спільного з федералізацією, – дипломат (+відео)

Сьогодні існує чіткий імператив того, якою повинна бути сучасна Українська держава. Ефективність управління, поєднана з грамотною культурною національною політикою, має бути націлена на об’єднання українських земель та регіонів, які вирізняються своїми особливостями.

Таку думку під час інтелектуально-політичного шоу «Гра У Класику» з Сергієм Рахманіним» на телеканалі ZIK висловив український дипломат, заступник міністра закордонних справ України у 2014 році Данило Лубківський.

«Україна не є унікальною за своїм досвідом. Якщо мова йде про поняття державного устрою, то чи федерація, чи унітарна держава – ці форми не несуть самі по собі загрози для цілісності країни. Вони тільки відображають спосіб здійснення влади і шлях, яким народ прийшов до певного устрою в країні», – зазначив Данило Лубківський.

Експерт пояснює, що для кожного народу є певна історична матриця. Натомість постає питання: чи влада країни за таких умов здатна забезпечити ефективне та стабільне управління та протидіяти загрозам цілісності держави?

«В Україні влада має ініціювати діалог, який би об’єднав усіх під спільним знаменником, і пояснити, що означає бути частиною Української держави. Оскільки саме політика може використовувати різні інструменти заохочення і, водночас, застороги проти зовнішніх та внутрішніх загроз», – зауважив дипломат.

Ідею федералізації України, додає він, було нав’язано Кремлем ще від самого початку російської війни проти України. Це було базовою вимогою російської контррозвідки, яка поширювалася спочатку конфіденційно, а згодом уже відкрито.

«Децентралізація як частина європейського прогресу є лояльним та цивілізованим способом виховання громадянина, який прагне впливати на владу. Натомість федералізація, яку нам нав’язує сусідня країна-агресор, немає нічого спільного з бажанням регіонів стати більш самостійними та відповідальними», – зазначив Данило Лубківський.

Відтак, корінь проблеми, переконаний експерт, тільки в ефективності та компетентності державницького управління.

22.06.2016 - 16:45 | Views: 8797
Децентралізація в Україні не має нічого спільного з федералізацією, – дипломат (+відео)

Video:

Source:

Телеканал ZIK

Share the news:

Read more:

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 March 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 March 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...