Реформа місцевого самоврядування була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - Б.Коморовський

Жодна влада - ані центральна, ані регіональна - не буде успішною без реформи з децентралізації врядування, - рівень довіри до влади знижуватиметься, наростатимуть негативні тенденції. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським у четвер.

Під час зустрічі Сторони обмінялися досвідом реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади в Україні і Польщі.

На переконання керівника Парламенту, нині в Україні «той час, коли можна здійснити глибинні реформи, і однією з базових є реформа місцевого самоврядування, децентралізація влади». Ця реформа, сказав він, передбачає субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадою і державою.

За словами В.Гройсмана, Верховна Рада вже здійснила перші кроки на шляху законодавчого забезпечення реформи врядування, зокрема, у частині фінансової децентралізації, створення підвалин для об’єднання громад, реалізації політики регіонального розвитку.

Найголовнішим завданням, яке необхідно здійснити до жовтня ц.р., - до початку місцевих виборів, - Голова Верховної Ради назвав внесення «першого блоку змін» до Конституції України у частині децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. При цьому В.Гройсман зауважив, що нові повноваження органів місцевого самоврядування не можуть бути зреалізовані одразу, і тому у змінах до Основного закону маж бути передбачений перехідний період, під час якого законодавство має бути приведено у відповідність до конституційних змін.

Нині у Парламенті, також сказав В.Гройсман, триває робота над розробкою системи, за якою мають відбутися місцеві вибори.

У цьому контексті він також повідомив про перше засідання Конституційної комісії, яка напрацьовуватиме відповідні зміни у частині децентралізації врядування, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

Говорячи про реформи, Голова Верховної Ради зазначив: «Це непросто, система опирається, але критична маса людей, які бажають змін, наростає, і це прискорює реформаторські процеси». «Україні потрібно з пострадянської, централізованої, корумпованої країни перетворитися на європейську державу», - заявив він. В.Гройсман зазначив, що до кінця квітня планується остаточно сформувати План законодавчого забезпечення реформ в Україні.

Своєю чергою, Президент Республіки Польща висловив думку, що Україні може бути корисним польський досвід реформи місцевого самоврядування. «Ми абсолютно переконані, що ця реформа була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - сказав пан Б.Коморовський. - Ми покращили систему управління державою, і це визволило джерела енергії і прискорило процес формування нових державних і регіональних еліт».

Президент Республіки Польща зазначив, що у Парламенті Польщі «було створено потужне позапартійне лобі реформи місцевого самоврядування». Голова Верховної Ради назвав ідею створення такого лобі в Україні «дуже гарною», зазначивши, що у кожній депутатській фракції «є прихильники місцевого самоврядування, і потрібно зробити таку підтримку максимально широкою».

09.04.2015 - 14:23 | Views: 11941
Реформа місцевого самоврядування була одним з основних двигунів розвитку Польщі, - Б.Коморовський

Tags:

Volodymyr Groysman

Source:

Прес-служба Верховної Ради України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...