Старовижівщина: від рішень громади залежить її майбутнє

У районному будинку культури у Старій Вижівці відбувся семінар «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування», на який завітали консультанти Офісу реформ у Волинській області та Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

…Консультант Офісу реформ Анатолій Пархом’юк наголосив, що реформа децентралізація в Україні це – не вигадування велосипеду, а врахування кращого європейського досвіду. Саме ця реформа допоможе нормалізувати стосунки поміж громадами і владою. Реформу місцевого самоврядування експерт назвав незворотнім шляхом.

Пархом’юк наголосив, що 70 % українських бюджетів є дотаційними, тобто, не можуть вижити самі. За словами консультанта, в цивілізованиї країнах немає бюджетної “драбини”, а тільки прямі бюджетні стосунки. Він наголосив на тому, що потрібно змінювати не лише систему, але й її розуміння.

Експерт акцентував увагу на тому, що добровільність об’єднання не означає казна що. Слід враховувати і думки людей, і фінансову спроможність, і майбутнє цілої території, а не лише однієї громади.

“Україна в нас одна. То ж давайте бути мудрими українцями!”, – зауважив Анатолій Пархом’юк і додав, що країна проявила високий рівень громадянського суспільства і   дала чудову спробу для самоорганізації населення.

Консультанта Офісу реформ після виступу засипали питаннями очільники довколишніх сіл. Найбільше їх цікавило, скільки ж громад має бути утворено у районі. Зауважимо, що згідно із перспективним планом йдеться про три громади. Але слушною є думка про утворення – один район – одна громада. Пархом’юк закликав громади до дискусії, аналізу паспортів громад, аби сформувалося загальне бачення майбутнього цієї території.

Область:

Волинська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...