Як наблизити соціальні послуги до людей пояснювали керівникам об’єднаних громад

В умовах децентралізації саме на об’єднані територіальні громади покладено вирішення значної частки соціальних питань, зокрема питання освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо. Ці нововведення в законодавстві роз’яснював вчора під час виїзних зустрічей з керівниками територіальних громад Черкащини – Білозірської, Єрківської та Мокрокалигірської – директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало.

За його словами, новостворені територіальні громади отримали широкі повноваження, спрямовані на реалізацію безпосередньо соціальної функції, але існує низка проблемних питань, що перешкоджають громадам ефективно виконувати свої повноваження. Зокрема, це стосується й належного фінансування.

– Соціальні послуги надаються  відповідно до державних стандартів, – наголосив Руслан Олександрович, – а тому для виконання власних повноважень у сфері надання соціальних послуг у структурі виконавчого комітету територіальної громади потрібно створити відповідний структурний підрозділ або ж покласти ці повноваження на фахівця із соціальної роботи. Найважливіше – максимально наблизити адміністративні послуги до людини.

В ході зустрічей сторони обговорили планування структури та штату територіальних громад  для забезпечення повноважень у сфері соціального захисту населення, форми організації надання соціальних послуг та перелік пріоритетних соціальних послуг в громаді.

– Питання оцінки потреб, розрахунку якості соціальних послуг та кадрового забезпечення фахівцями даної служби для нашої об’єднаної громади сьогодні стоять найгостріше – розповів голова Єрківської громади Леонід Польовий, — проблемою є також відсутність програмного забезпечення для формування особових справ при призначенні субсидій.

Очільники об’єднаних громад та керівництво департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації домовилися про подальшу співпрацю, консультування та допомогу в налагодженні структури соціального захисту в новостворених громадах.

Область:

Черкаська область

Source:

«ВиЧЕрпно»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...