Мінрегіон вітає рішення парламентського комітету щодо надання статусу обласного значення лише містам, які формують об’єднані громади

В умовах децентралізації міста мають об’єднувати території навколо себе, ставати центрами розвитку, а не замикатися у собі. Сьогодні ж, отримуючи статус обласного значення, міста втрачають стимули до об’єднання, що значно стримує процес створення спроможних громад. Тому Мінрегіон вітає рішення парламентського комітету щодо надання статусу обласного значення лише тим містам, які входять до об’єднаних громад, створених відповідно до перспективного плану формування територій громад області.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода 30 березня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«Сьогодні, коли в регіонах йде процес створення спроможних громад шляхом об’єднання, «висмикувати» з цього процесу міста, надаючи їм статус обласного значення, означає створювати на цій територій купу проблем з міжбюджетними відносинами, а головне – з інфраструктурою. Районні центри, переходячи у статус міста обласного значення, не лише замикають на собі більшість фінансових ресурсів, що були у районі, а й отримують у свою власність інфраструктуру, яка створювалась для мешканців всього району. Звідси виникає маса проблем з обслуговуванням жителів прилеглих населених пунктів і практично унеможливлює розвиток територій», — пояснив В’ячеслав Негода.

Він підкреслив, що позиція парламентського комітету дає можливість і надалі проводити системну реформу.

«В майбутньому, згідно діючій Концепції реформування місцевого самоврядування, в нас не буде міст районного чи обласного значення, усі громади базового рівня матимуть однаковий статус і повноваження. Але сьогодні – у непростий перехідний період — ми повинні рухатися системно і послідовно, стимулювати громади до об’єднання зусиль заради створення нової якості життя на їх територіях», — сказав Перший заступник Міністра

Раніше В’ячеслав Негода зазначав, що областям треба завершити роботу з формування перспективних планів — створити чіткий план розвитку своїх територій, в межах якого і відбуватиметься процес створення спроможних громад.

 

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....