Як вирішити питання організації медичних послуг в об’єднаних громадах, стане відомо до кінця поточного тижня

З 21 по 24 березня у Хмельницькій і Тернопільській області працює робоча група за участі експертів Мінрегіону та Міністерства охорони здоров’я. За результатами її роботи будуть напрацьовані пропозиції щодо змін до законодавства, які дозволять вже найближчим часом вирішити проблемне питання формування мережі закладів первинної медицини в об’єднаних громадах.

Про це під час відкриття першої сесії програми навчання «Академія лідерства» сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов.

Виступаючи перед головами об’єднаних громад, він зазначив, що за результатами міжвідомчих нарад у Віце-прем’єр-міністра — Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка та у Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, стало очевидним — чіткої концепції реформування первинної ланки медицини, яка б відповідала діючій концепції розвитку місцевого самоврядування, все ще немає.

«Через невирішеність зазначеного питання, об’єднані громади змушені віддавати на районний рівень повноваження щодо забезпечення населення первинним медичним захистом, а також відповідні ресурси, у тому числі субвенцію від держави. Така ситуація не відповідає очікуванням населення від реформи самоврядування і децентралізації. Об’єднані громади повинні мати правові інструменти для надання якісних медичних послуг на своїй території, впливати на цей процес і відповідати за результати», — сказав Сергій Шаршов.

Він повідомив, що у зв’язку з необхідністю терміново вирішувати питання з медициною в об’єднаних громадах, у Хмельницькій і Тернопільській областях, де створено найбільше об’єднаних громад, працює робоча група, яка до кінця тижня надасть свої пропозиції щодо розв’язання цієї проблеми.

Раніше Геннадій Зубко зазначав, що реформа місцевого самоврядування неможлива без фундаментальних змін в системі охорони здоров’я, освіти та соціального захисту.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...