Прийняття двох важливих для реформування місцевого самоврядування законів очікується 5 лютого

Сергій ШаршовМінрегіон очікує, що 5 лютого Верховна Рада в другому читанні прийме важливі для регіонального розвитку та реформування місцевого самоврядування закони: «Про засади державної регіональної політики» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад. Про це сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов під час круглого столу «Функціональна децентралізація в Україні», що відбувся в Ужгороді.

Він зауважив, що з прийняттям Верховною Радою закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», з’явиться механізм створення спроможних громад, здатних забезпечувати надання послуг населенню. Такі громади отримають повноваження і ресурси на рівні міст обласного значення.

«Варто підкреслити, що об’єднання громад має відбуватися не хаотично, а ґрунтуючись на детально продуманих, обговорених на всіх рівнях і узгоджених планах розвитку територій. Ці плани мають враховувати інтереси жителів усіх громад, формуватися на принципах економічного зростання», - сказав Сергій Шаршов.

За словами представника Мінрегіону, ухвалення закону «Про засади державної регіональної політики» сприятиме створенню комплексної системи органів, інституцій, документів, визначить повноваження суб’єктів у сфері регіональної політики. Цей закон також дозволить прозоро залучати європейські інвестиції у розвиток територій, стимулюватиме регіони до саморозвитку.

Сергій Шаршов також поінформував, що Експертна рада з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики, яка діє при Мінрегіоні України вже розпочала роботу над підготовкою узгодженого проекту пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині реформи місцевого самоврядування, основою якої є децентралізація влади.

«Без цих конституційних змін ми не зможемо далі просуватися у реформуванні місцевого самоврядування. Така робота вже триває. Її координує Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко. Його позиція однозначна – наступні місцеві вибори повинні пройти вже на новій законодавчій основі, яка зміцнить місцеве самоврядування та створить широкий спектр можливостей для розвитку територій громад», - сказав директор Департаменту.

Нагадаємо, розроблений Мінрегіоном проект Закону України «Про засади державної регіональної політики» прийнятий у першому читанні у червні 2014 року, а законопроект «Про добровільне об’єднання територіальних громад» був прийнятий у першому читанні Верховною Радою у липні 2014 року.

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...