Переваги добровільно об’єднаних територіальних громад

Кінцева мета децентралізації – це створення спроможних територіальних громад унаслідок передачі значних повноважень та ресурсів від державних органів органам місцевого самоврядування.

Нині на Прикарпатті функціонує три територіальні громади: Печеніжинська (Коломийський р-н), Верхнянська (Калуський р-н), Старобогородчанська (Богородчанський р-н), у яких 25 жовтня 2015 року відбулись перші місцеві вибори. 28 лютого 2016 року відбулися вибори старост у 8-и населених пунктах Печеніжинської ОТГ.

У липні 2015 року утворено Бурштинську ОТГ, у яку ввійшли населені пункти двох суміжних районів – Галицького та Рогатинського. До нині жителі та керівництво громади чекають рішення парламенту про зміну меж районів  та призначення ЦВК перших місцевих виборів в ОТГ.

У жовтні утворено Білоберізьку об’єднану територіальну громаду (Верховинський р-н), у якій  на 27 березня 2016 року призначено перші місцеві вибори.

Нині можна говорити про переваги добровільного об’єднання територіальних громад беручи за основу як теоретичні, так і практичні досягнення.

1. Практичне підтвердження задекларованих державою переваг об’єднання громади отримали в напрямку реалізації власних повноважень. Об’єднані громади самостійно планують та сприяють місцевому економічному розвитку; вирішують питання розвитку та утримання інфраструктури об’єднаної громади, планування розвитку території громади, питання забудови території громади, благоустрою територій, житлово-комунальних послуг; утримання об’єктів комунальної власності; функціонування сфер соціальної допомоги, первинної охорона здоров’я та швидкої медичної допомоги, середньої, дошкільної та позашкільної освіти; культури та фізичної культури й спорту, охорона правопорядку (муніципальна варта); самостійно управляють пасажирськими перевезеннями на території громади.

2. Практичне підтвердження задекларованих державою переваг об’єднання громади отримали в напрямках формування та управління бюджетом громади. Відповідно до змін внесених до Бюджетного Кодексу для фінансового забезпечення повноважень об’єднані територіальні громади отримають такі фінансові ресурси… Більше - ТУТ

Область:

Івано-Франківська область

Source:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...