Костянтин Бриль обговорив реформу децентралізації з майбутніми громадами Мелітопольського району

Під час робочого візиту до Мелітопольського району в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль провів нараду, присвячену Концепції реформування місцевої влади та зміні територіального устрою. Участь у ній взяли керівництво району, а також сільські та селищні голови.

За словами начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Олександра Билима, облдержадміністрацією було розроблено Проект перспективного плану формування територій громад, яким передбачено створення 69 об’єднаних громад замість 299 існуючих. Кабінет Міністрів України затвердив план формування стосовно 52 Запорізьких громад. Проте на нинішній час лише 75% території області мають затверджені Перспективним планом схеми об’єднання, а інші потребують доопрацювання. В Мелітопольському районі частково визначені перспективи створення об’єднаних громад: Вознесенської, Костянтинівської, Новгородківської, Новінської та Мелітопольської. Стосовно ж територій, які не увійшли до Плану, рішення поки що не прийнято.

Голова Мелітопольської райдержадміністрації Олександр Мангул зазначив, що в районі прийнято рішення підтримати реформу децентралізації. Єдина затримка полягає у тому, щоб знайти компромісне рішення для всіх семи запланованих громад. Самі ж голови сільрад наголосили, що для реального об’єднання громад потрібні економічне обґрунтування та дотримання принципів спроможності і доступності всіх соціальних послуг. Загалом було прийнято рішення провести окрему районну нараду для допомоги при плануванні громад, їх розподілення за кількістю населення та земельного розподілення. Ідею підтримав і очільник регіону, наголосивши, що для допомоги майбутнім громадам було створено спеціальні робочі групи. Вони працюватимуть як в області, так і на місцях.

-  Процес реформування місцевої влади неминучий. І шість громад, створені в минулому році – це тільки початок. Цього року нам потрібно просунутись якомога далі. Нині в сільрадах виникає чимало суперечок. Для їх вирішення створено робочі групи, які будуть моніторити ситуацію на місцях та доносити інформацію безпосередньо до мешканців сіл. Адже сама реформа децентралізації спланована так, що має бути створена знизу і за ініціативи людей на місцях, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...