За досвідом – до сусідів!

Для обміну досвідом та особистих вражень щодо роботи громад, на Дніпропетровщині відбулася зустріч сільських голів Юріївського району з новоствореною об’єднаною територіальною громадою в селі Богданівка Павлоградського району. Участь у робочій зустрічі, яка стала практичним семінаром, взяли представники Богданівської об’єднаної громади на чолі з головою об’єднаної громади Грищенком Олексієм Григоровичем та делегацієя від Юр’ївського району у складі Буряка О.М. – голови районної ради, Золотопупа В.П. – голови райдержадміністрації, голів сільських та селищної рад.

Голова районної ради Буряк О.М. вручив прапорець Юр’ївського району та запропонував підписати договір про подальшу співпрацю з громадою в питаннях вивчення досвіду децентралізації.
З розповіді голови громади Грищенка О.Г. юріївці дізналися, що він як сільський голова, особисто ініціював об’єднання трьох рад. І під час процесу стіорення громади, і після того, коли його обрали сільським головою ОТГ, він докладає максимум зусиль, аби що нова структура була найефективнішою і приносила користь людям. Він не боїться приймати якісь радикальні рішення. Впевнений, якщо тобі довіряють люди очолювати громаду, то лідер повинен нести велику відповідальність та уміти приймати правильні рішення. 

Після громадських обговорень, відповідних рішень сесій щодо створення громади, було розроблено перспективний план розвитку об’єднаної громади, яка вже стала налічувати 7,5 тисяч населення. 
В процесі громадських обговорень були визначені актуальні проблемні питання громади, які потрібно вирішувати першочергово. 

Сільський голова розповів про бюджет новоствореної громади та його використання , зауваживши, що бюджетна децентралізація дозволила громадам раціонально використовувати кошти з урахуванням пріоритетів розвитку території. Бюджет об’єднаної громади становить 62 мільйони гривень. 

Великої уваги в громадах необхідно надавати усім питанням розвитку, а особливо, на думку голови, не залишатись осторонь питань шкіл. Громада планує за рахунок великих шкіл, які стануть опорними, утримувати малокомплектні школи. Надлишок коштів освітньої субвенції планують перевести на капітальні видатки для заміни вікон у малокомплектних школах, впровадження інших заходів енергоефективності. 

Також громада бере участь в грантових програмах. За три місяці існування громади написано та подано до різних фондів 8 проектів.

Цікавило присутніх і питання щодо загальної штатної чисельності нового виконкому громади. Жодного спеціаліста, які працювали в трьох сільських радах не було звільнено, Бо ті функції, зазначив голова громади Грищенко О.Г., які нещодавно виконували районні структури, передаються зараз нам, на місця. Ось , наприклад, найближчим часом, громада планує ввести посаду нотаріуса та запровадити для нього виїзний день по селам для надання нотаріальної допомоги громадянам. 

Як зазначають представники Юріївського району, Богданівська громада з оптимізмом ділилася досвідом своєї роботи.

Зустріч не була марною. Враження після неї були різні. Голови сільських та селищної рад сусіднього району уважно слухали та переймали досвід, задавали дуже багато питань та зробили для себе висновки. Так що попереду багато роботи. Але те, що треба об’єднуватись всі однозначно погодились.

Область:

Дніпропетровська область

Source:

РВ АМУ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...