Експертна рада при Мінрегіоні розпочала роботу над узгодженим проектом пропозицій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади, - Геннадій Зубко

Геннадій ЗубкоЕкспертна рада з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики при Мінрегіоні України, до складу якої увійшли  українські, польські та експерти від Ради Європи і Європейського Союзу, розпочала роботу над підготовкою узгодженого проекту пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади.  Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко після завершення першого засідання Експертної ради.

«Наш перспективний план на цей рік базується на Концепції реформування місцевого самоврядування, Програмі діяльності Уряду та Коаліційній Угоді. В цих документах є чіткі пріоритети - конституційна реформа, децентралізація та реформу публічної адміністрації, місцевого самоврядування, питання реформування житлової політики, дерегуляції у сфері містобудування та будівництва, забезпечення громадян якісними комунальними та адміністративними послугами та інші завдання, які мають безпосереднє відношення до функціонування місцевого самоврядування», - сказав Геннадій Зубко.

За його словами, логічна послідовність реформ - зміни до Конституції, після чого - визначення територіальної основи, визначення повноважень місцевих органів влади, потім - ресурсної бази (податки, бюджети), а вже потім - формування органів влади на новій законодавчій основі.

«Така має бути послідовність і їй немає альтернативи. Тому вважаємо невідкладним завданням розпочати процес підготовки та внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та місцевого самоврядування. Від того, які конституційні зміни і як швидко вони набудуть чинності, залежить зміст пакету всіх інших законодавчих актів і взагалі можливість проведення реформ у визначені терміни», - додав Віце-прем’єр-міністр.

Він поінформував, що в минулому році, через неможливість внесення змін до Основного закону, Мінрегіон запропонував великий пакет законодавчих ініціатив, які необхідно реалізувати в рамках чинної Конституції, не порушуючи Концепцію проведення реформ.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...