Нові досягнення Кочубеївської об’єднаної територіальної громади

Кочубеївська громада, що на Херсонщині, стала одним з фіналістів відкритого конкурсу зі створення Центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) в нових об’єднаних територіальних громадах. За підсумками першого етапу конкурсу зі 103 заявок від об’єднаних територіальних громад України було відібрано 28. І наша Кочубеївка, зокрема.

Цю історію успіху можна було б вважати звичайною, тому що у ній взяли участь звичайні люди…Таких багато поряд. І кожен сам обирає, як хоче будувати своє життя.

Починалось все, як водиться, з ініціативи. Вона може стати покаранням, а іноді обертається винагородою. Останніми роками у сільській місцевості почали з’являтися нові лідери. Нове покоління активістів, які не бояться приймати рішення та нести за них відповідальність. Одним з таких лідерів став Іван Дударь, голова Кочубеївської об’єднаної територіальної громади Високопільського району Херсонської області.

Не буду довго втомлювати розповіддю про довгий та складний шлях об’єднання цієї громади, першої та єдиної на сьогодні у нашому регіоні. Це досить відомий приклад «першопрохідців», які зрозуміли, що прийшов час для самостійних дій, що процес реформування неминучий та зупинити його вже неможливо.

Не відкрию таємниці, якщо скажу, що за будь-якими сміливими змінами завжди уважно спостерігають ті, хто поки не наважується щось міняти. Не стала виключенням і наша Кочубеївська громада – її розвитком в нових умовах цікавиться вся область! І зрозуміло, що ніщо не може так добре довести доцільність та ефективність прийнятих рішень, як перші успіхи.

Наприкінці 2015 року було оголошено відкритий конкурс зі створення Центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) в нових об’єднаних територіальних громадах. Цей конкурс проводиться Федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Звичайно, Кочубеївська громада не могла втратити цей шанс і… підготувала проект! За підсумками першого етапу конкурсу зі 103 заявок від об’єднаних територіальних громад України було відібрано 28, й наша Кочубеївка в тому числі.

Проте, попереду перед громадою постало непросте завдання – підготовка ескізного проекту, який чітко відобразив би бачення майбутнього ЦНАПу. Почались пошуки фахівця з відповідним досвідом. Тиждень-другий шукали по всій області, зверталися за всіма рекомендаціями, але марно. Час тривав, а спеціаліста не було. Хтось не хотів далеко їхати, адже Кочубеївка є одним з найвіддаленіших населених пунктів, хтось говорив про надмірну зайнятість. На вагах був другий етап конкурсу, результатом якого має стати рішення щодо фінансування створення 10 взірцевих ЦНАПів на теріториії України за рахунок коштів компанії GIZ.

Результат пошуків вийшов несподіваним. Ескізи майбутнього Центру підготував голова Орлівської сільської ради Сергій Дмитриченко. Ця громада увійшла до складу Кочубеївської об’єднаної територіальної громади. І не лише ескізи, а й креслення будівельних робіт у порівнянні «до» та «після», малюнки території перед ЦНАПом. Якщо ми маємо такі таланти в об`єднаній громаді, певно, можна не сумніватися в тому, що не один раз почуємо про нові перемоги Кочубеївки та її лідерів. У найближчому майбутньому ще багато роботи на ниві передачі повноважень та ресурсів місцевим громадам. Треба навчитися планувати свій розвиток та ефективно використовувати ресурси оновлених бюджетів. Легко не буде, але скільки цікавого попереду, та скільки таких обдарованих людей ми ще зможемо побачити.

Область:

Херсонська область

Громади:

Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада

Source:

«Соціопростір»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...