Могилівська об’єднана громада вже отримує гроші від держави

Кілька місяців тому згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» почалося об’єднання громад. У результаті об’єднання в Україні утворилося 159 громад. У Дніпропетровській області їх налічується 15.

Про те, як живуть сьогодні новостворені громади, у якому напрямку рухаються, які перешкоди долають, ми бесідували з керівником Могилівської об’єднаної громади (Могилівська і Зорянська сільські ради) Валерієм Дружком.

— На формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад,— розповідає Валерій Володимирович, — з державного бюджету місцевим бюджетам надається субвенція. Вона спрямовується на створення та модернізацію інфраструктури об’єднаної територіальної громади. Це може бути нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної власності (у тому числі на виготовлення проектної та містобудівної документації). Фактично, ті кошти, які виділяються державою на район, направляються зараз до нас. Це із розрахунку на 2016 рік, — додає співбесідник. — На розвиток об’єднаних громад передбачено один мільярд державних коштів. Із державного бюджету під проекти розвитку інфраструктури громади на Могилівську об’єднану громаду вже виділені кошти в сумі 4 мільйони 104 тисячі гривень. Крім того, на поточний рік виділяється освітня і медична субвенції. Освітня субвенція — близько 5 мільйонів, медична — 2 мільйони. Згідно бюджетного розпису, — пояснює сільський голова, — два рази на місяць нам виділяються кошти з субвенції. За півтора місяці ми отримали з освітньої субвенції 601 тисячу, медичної — 360 тисяч. Наступний транш ми очікуємо наприкінці лютого. Крім того, наш бюджет поповнюється прибутковим податком від фізичних осіб (60 %) та інших видів податків згідно Бюджетного кодексу України. Також ми можемо претендувати на кошти державного фонду регіонального розвитку. Ось із таких джерел забезпечується життєдіяльність нашої громади.

Як уже зазначалося, кошти виділяються під проекти. Тому Могилівська громада знаходиться на шляху виготовлення проектно-кошторисної документації. Наразі у розробці є 7–8 проектів, за двома ведуться перерахунки. Два проекти направлені на дві місцеві школи із застосуванням енергозберігаючих технологій. У Могилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів планується зробити ремонт покрівлі та заміну вікон. У Зорянській школі — реконструкцію системи опалення, заміну дверей та вікон. На Могилівську школу буде виділено 300 тисяч, на Зорянську школу і дитсадок — відповідно по 50 тисяч. Також виготовляються проекти на капітальний ремонт п’яти доріг у населених пунктах Проточі, Могилів, Могилів-2. Уже є проект на ремонт дороги по вулиці Костичева в Могилеві. Іноземні організації зацікавлені допомагати об’єднаним громадам. Зокрема, німецький фонд сприяння запропонував побудувати на території громади будівлю для розміщення пожежно-рятувальної команди. Це питання також стоїть на черзі денній. Більше - ТУТ.

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Тижневик «Ехо»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...