Інтерв’ю із Сергієм Мазуром, головою Балтської об'єднаної громади, обговорюємо (не)успіхи об’єднання громад

Наталя Соколенко: Як гадаєте, об’єднання громад — це успіх чи навпаки?

Сергій Мазур: Думаю, що для нашої Балтської громади це перемога, перший етап розуміння та слідування того, що написано в Конституції: саме народ є носієм влади. Місцеве самоврядування є основою розвитку суспільства, території з точки зору адміністративно-територіального устрою. Минулий рік дав можливість започаткувати цей процес і сьогодні вже маємо перші результати. Найголовніше — розуміємо, що ця модель є, однозначно, кращою.

Наталя Соколенко: Яку кількість людей налічує громада та на скільки процес об’єднання відповідав перспективному плану, затвердженого ОДА та експертним колом?

Сергій Мазур: Проект перспективного плану втілювався на Одещині досить складно через своєрідність регіону.

Стосовно нашого перспективного плану — мало бути три громади: дві сільських, одна міська. Потім його було скореговано на одну міську та одну сільську громаду. Мета — створення спроможних територіальних громад і сьогодні на практиці бачимо, що це правильне рішення. Йшли до цього 8 місяців з часу затвердження перспективного плану. Для цього зроблено 12 базових кроків, які супроводжувалися громадськими обговореннями.

В громаді сьогодні 34 тис. жителів — це ⅔ Балтського району. Навколо міста Балта із населенням 19 тис. чоловік об’єдналося 16 сільських рад — це 24 населених пункти із кількістю жителів близько 14 тис.

Наталя Соколенко: Яка ситуація із медичними закладами?

Сергій Мазур: Було створено юридичні особи — Управління освіти, культури, Центр первинної медико-санітарної допомоги. Що стосується медицини —  все, що є у рамках громади, автоматично переходить під юрисдикцію міської об’єднаної громади.

Наталя Соколенко: Стосовно шкіл: планується скорочення?

Сергій Мазур: Ні. Ми відстоюємо позицію, що якщо школа для вчителів, то це одна складова, а якщо йдеться про школу для дітей та про якість знань — то це інша складова. На території громади є малокомплектні школи, але вже 4роки працює система підвезення дітей до більш базових шкіл.  Чекаємо на Закон від Міносвіти, який дозволить рухатися у бік цих двох напрямків: школи і для вчителів, і для дітей.  З вересня також почнеться децентралізація системи освіти: школа сама розпоряджатиметься своїми ресурсами.

Область:

Одеська область

Source:

«Громадське радіо»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...