Парламент врегулював порядок фінансування професійно-технічної освіти

4 лютого Верховна Рада України схвалила законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти (№3831-2) та законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти (№3830-3).

Прийняті законодавчі акти визначають, що видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах, розташованих у містах обласного значення – обласних центрах, фінансуються з бюджетів цих міст, а на інших територіях – з відповідних обласних бюджетів. ПТО міста Києва фінансується з міського бюджету.

Окрім цього прийняті законопроекти передбачають:

  • збільшення обсягу освітньої субвенції для обласних бюджетів, бюджету м.Києва та бюджетів міст – обласних центрів за рахунок розподілу частини резерву освітньої субвенції обсягом 877,9 млн.грн;
  • надання субвенції з державного бюджету обласним бюджетам, бюджету м.Києва та бюджетам міст – обласних центрів на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах у обсязі 997,9 млн.грн., передбачивши у складі загальнодержавних витрат Міністерства освіти і науки України, за рахунок відповідного зменшення стабілізаційної дотації, передбаченої у складі загальнодержавних витрат Міністерства фінансів України.

Таким чином міста обласного значення звільняються від обов’язку фінансувати заклади професійно-технічної освіти.

У свою чергу 4 лютого Уряд хвалив постанову про виділення з державного бюджету стабілізаційної дотації на загальну суму 500 млн. грн. обласним бюджетам для фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

Згідно з цим рішенням, обласні бюджети розподілятимуть отримані кошти між містами обласного значення, де є реальна обмеженість ресурсу. Це дасть змогу допомогти місцевим бюджетам, які не в змозі забезпечити власне фінансування закладів професійно-технічної освіти та належне функціонування ПТУ.

04.02.2016 - 18:34 | Views: 25391
Парламент врегулював порядок фінансування професійно-технічної освіти

Tags:

vocational training college education

Source:

Асоціація Міст України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...