Бюджетна підтримка реформи децентралізації збільшена – Геннадій Зубко

У Державному бюджеті 2016 року закладені кошти на підтримку регіонального розвитку, продовження реформи децентралізації та підтримку нових об’єднаних громад.

Так прокоментував Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко ухвалений Верховною радою України.

«Уряд та Верховна Рада не поставили наповнення ДФРР в залежність від інших умов, які можуть затримати розвиток об’єднаних територіальних громад, зокрема наповнення фонду за рахунок коштів від реалізації конфіскованого майна», — зазначив Геннадій Зубко.

«В Державному фонді регіонального розвитку на 2016 рік передбачено 3 млрд. грн., а також додатково на соціально-економічний розвиток регіонів виділено 1,940 млрд. грн.. Разом це складає 4,94 млрд. грн., що більше ніж сума, яка передбачалась раніше 4,64 млрд. грн. Та головне — субвенція на підтримку інфраструктурних проектів об’єднаних територіальних громад – 1 млрд. грн.», — повідомив він.

Кошти цього фонду спрямують на підтримку об’єднаних територіальних громад, розвиток інфраструктури та адміністративних центрів в громадах.

Урядовець наголосив, що всі ці кошти будуть виділені із загального фонду Держбюджету, тобто є захищеними статтями і гарантовано надійдуть в регіони.

Віце-прем’єр-міністр України повідомив, що з 1 січня 2016 року відкриваються прямі бюджетні розрахунки 159 об’єднаних територіальних громад з Державним казначейством, минаючи область та район.

Віце-прем’єр-міністр України повідомив, що у держбюджеті закладено кошти для 159 об’єднаних територіальних громад. Зокрема, передбачено 284,9 млн. грн. на базову дотацію, 1,6 млрд. грн. – на освітню та 844 млн. грн. – на медичну субвенції.

«Не великий розмір базової дотації свідчить про те, що об’єднані територіальні громади виходять на рівень самодостатності», — наголосив він.

 «Важливо, що база оподаткування для наповнення місцевих бюджетів залишилась не змінною з моменту початку бюджетної децентралізації – податок з доходів фізичних осіб, єдиний податок, акцизний збір, податок на нерухомість, податок на землю тощо. Всі податки, збори які залишались на місцях, не змінились так як і на початку проведення реформи децентралізації у 2015 році», — підкреслив Геннадій Зубко.

 «Ми очікуємо в 2016 році зростання місцевих бюджетів у порівняні з 2015 роком. Зокрема і за рахунок збільшення власних повноважень,  зменшення єдиного соціального внеску та навантаження на заробітну плату, виведення її з тіні та зростання. Окрім того, об’єднані територіальні громади отримають 60% надходження від  ПДФО на рівні з містами обласного значення», — додав Геннадій Зубко.

За його словами, ще одним важливим джерелом підтримки розвитку регіонів є державні капітальні видатки для областей, які передбачені в сумі 940 млн. грн..

Українці також зможуть продовжити користатись державною програмою «теплих» кредитів у 2016 році. У Державному бюджеті на 2016 рік передбачено близько 800 млн. грн.. на  фінансову підтримку реформи енергоефективності.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...